woensdag 20 april 2016

Zevenbladpesto

We hebben dus zevenblad in de tuin.
Het blijft gelukkig nog beperkt tot 1 border, maar het blijft wel uitbreiden. Gelukkig kwam ik er een paar jaar geleden achter dat je dit onkruid ook prima als groente kunt beschouwen. Alleen was ik elke keer zo laat, dan stond de zevenblad al weer in bloei. Maar dit jaar was ik er op tijd bij. Ik zag heel veel jong zevenblad en kon er dus eindelijk wat lekkers mee maken!

Voor mijn verjaardag kreeg ik het volgende boek: 
In dit boek staan per seizoen een aantal onkruiden genoemd met hun oorsprong en werking en een aantal recepten om ze daadwerkelijk te gebruiken. Ik wist dat er iets over zevenblad in stond.
Dat bleek zevenbladpesto te zijn.
Ik dacht het eventjes te kunnen maken, maar dat viel tegen. Je hebt er echt heel veel zevenblad voor nodig (er stond genoeg trouwens :-) )Het resultaat was overigens wel heel erg lekker!

Wat heb ik gedaan: 

  • Ik plukte twee keer een vergiet vol jonge zevenbladtoppen. (totaal zo'n 100 gram). De eerste keer heb ik alles gewassen en de de blaadjes van de steeltjes gehaald. Maar dat duurde eindeloos en toen bleek ik pas 30 gram te hebben. Ik heb dus een tweede vergiet vol geplukt, het uiteraard wel weer goed gewassen en de grofste steeltjes verwijderd. 
  • Volgens recept heb ik de zevenbladtoppen even overgoten met kokend water en toen snel met koud water afgespoeld (om de fris groene kleur te behouden) en de blaadjes op een handdoek gedroogd.
  • Met de staafmixer maakte ik een fijn mengsel van 50 gram harde oude kaas, 50 gram walnoten, twee teentjes knoflook en wat peper en zout. 
  • Hier heb ik het geblancheerde zevenblad aan toegevoegd samen met 200 ml. zonnebloemolie.
Eerst probeerde ik het met de staafmixer met hakselkom Dat ging prima voor de noten, knoflook en kaas. Maar de blaadjes en olie werden niet goed fijn gemengd. Toen bedacht ik dat het misschien beter zou gaan met de bosch keukenmachine met blender Helaas is mijn blender er op stuk gegaan. (Snik! Nu kan ik geen smoothies meer maken). Bij mij is het dus vrij grof gebleven. Maar het was wel heel erg lekker!

Hoe hebben we het gegeten: 

Eigenlijk moet je het een nacht over laten staan, zodat de smaken goed ik kunnen trekken. Maar daar had ik natuurlijk geen geduld voor. Eigenlijk had ik zelf pasta willen maken, maar toen het pesto maken zoveel tijd kostte, heb ik dat nog maar even geparkeerd voor een andere keer.
Het werd dus gewoon een pak spaghetti uit de winkel.
Manlief snipperde en fruitte 2 rode uitjes (en naar later bleek nog TWEE tenen knoflook - pfff wel lekker, maar een beetje veel bij elkaar) en wat cherrytomaatjes.
Dit hebben we gemengd met de gekookte spaghetti en de pesto en nog wat extra geraspte kaas.

Ik heb pas achteraf aan grote zoon verteld dat het gemaakt ik van zevenblad :-)
We vonden het heerlijk!
Echt een aanrader als je nog een border vol jong zevenblad in je tuin hebt!

Laat maar weten hoe het jullie bevalt. Wie heeft er nog tips voor een apparaat wat sterk genoeg is om pesto te maken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten